Ülimalt lihtne viis tegemaks ise tervislikku jooki kasutades selleks marju, puuvilju ja maitsetaimi.

Miks mitte muuta oma harjumusi ja vahetada liigsuhkrused karastusjoogid, mahlad,nektarid ja ülehinnatud pudelivesi välja millegi hoopis maitsvama ja tervislikuma vastu?

Idee autor kirjutab, et ta oli aastaid suur Dr.Pepper’i sõber (koolajook) – hiljem, kui avastati, et selle suhkrusisaldus on kordades suurem, kui inimesele kasulik/vajalik oleks, läks ta üle dieetkoolale. Järgmised uuringud tõid aga välja et dieetjoogid sisaldavad suurel hulgal keemilisi ühendeid ning hiljem ka veel selle, et hoolimata madalast või olematust suhkrusisaldusest mõjuvad need mitte kaalu alandavalt vaid hoopis vastupidi- tõstvalt.

Kui aus olla, siis ei saa ka mina ütelda, nagu oleks ma päris patust puhas. No kellele siis ei meeldiks aeg-ajalt limonaadi juua või toidukõrvale Coca-Colat tellida. Talvel vitaminiseeritud mahlajoogid ja suvel karastus…olgu need siis ülemaailsed brändi joogid või kasvõi meie oma pudelitesse pandud NearWaterid (maitsestatud vesi), sisaldavad nad kõigest koolimata erinevaid lisandeid, maitsetugevdajaid, karbohüdraate, vitamiine, säilitusaineid  ja mida kõike veel. Paljusid koostisosi on lihtsurelikel raske hääldada ja veel raskem neist ilma leksikoni abita aru saada.

Siit siis ka küsimus – miks mitte juua vett, millel on naturaalsed maitsed, naturaalsed puuviljasuhkrud ja vitamiinid, ilma kunstlike maitsetugevdajate ja kahjulike ühenditeta?

Teadlased ja toitumisspetsialistid on ütelnud, et inimene peaks päevas tarbima vähemalt kaks liitrit vett (nii toidu kui joogiga), kuid… pahatihti me oma igapäevatoidu ja joogiga seda normi täita ei suuda. Paljast kraanivett on aga tiba igav juua on ta siis tulnud kraanist, kaevust läbi veefiltri või mitte.
Need puuvijajoogid ei ole magusad, nii et kes ootas magusust, peab kahjuks pettuma. See on vesi, misses on omapära – veidike maitset. Kindlasti olete söögikohtades märganud et seal pakutava vee hulka on pandud killuke sidrunit. Siit leitavate jookide idee on sama – lasta veel puuviljadest, marjadest ja maitsetaimedest välja tuua nende maitsed. Paljud SPA’d pakuvad sarnaseid..kui mitte samu jooke oma klientidele. Kodus võib aga igaüks neid järele teha sest neid on ääretult lihtne valmistada, need on odavamad ja tervislikumad kui poes müüdavad joogid kuid sama värskendavad. Ja mis kõige mõnusam – nende valimistamisele kulub väga vähe aega!

KUIDAS TEHA MAITSESTATUD VETT

Vajaminevad vahendid:

  • Puuviljad ja marjad – ükskõik millised (välja-arvatud banaanid); et saada puuviljadest kätte võimalikult tugev maitse ja magusus, jälgi, et viljad oleksid võimalikut küpsed. Kasutada soovitaks just võimalikult maglaseid vilju nagu näiteks arbuus, ananass, tsitruselised jne.
  • Maitsetaimed – see võib tunduda küll veider, kuid päris mitmed maitsetaimed sobivad puuviljadega hästi kokku ja täiendavad nende maitset. Vastavalt maitsele võib nendes jookides kasutada praktiliselt kõiki matsetaimi.
  • Suuri purke, klaaskannusid või ideaalis selliseid (sõel)eraldajaga kannusid (pildil), mis toimivad filtrina lastes läbi viljade mahla, kuid hoides puuviljatükikesed joogist eemal.
  • Sõel / filter
  • Puust lusikas – sellega on hea puuviljadest mahla välja pressida
  • Vesi – Kraanivesi, kaevuvesi filtreeritud või mitte. – Vastavalt teie endi soovile või maitsele
  • Jää

Värsked viljad vs. külmutatud viljad. Värskeid vilju on parem kasutada siis, kui on nende loomulik valmimise aeg suvel ja sügisel. Muul ajal importimiseks korjatud viljad võivad olla tuimad ja maitsetud, kuna neil jääb puudu valmimiseks vajalikust päikesest. Sellisel juhul on nutikas osta suvel/sügisel küpsed puuviljad, need tükkideks hakkida ja siis sügavkülmutada. nii säilivad nendes nii maitse kui ka magusus. Vahel võib aga poodidest leida suhkruta konserveeritud või külmutatud puuvilju – ka need on päris hea lahendus, kuna meed puuviljad ja marjad on korjatud just küpsuse tippajal. Juhul, kui sul puudub sügavkülmik, või sa lihtsalt ei viitsi ise puuvilju konserveerida/külmutada aitavad ka poes müüdavad külmutatud puuviljasalatid :)

Valik värskeid maitsetaimi.

kasutada võib kõiki kätte sattuvaid maitsetaimi.Eriti vahva on see, kui sul on isiklik maitsetaimede peenar, sest see annab võimaluse katsetada ja kombineerida erinevaid maitseid just nii tihti kui sa seda soovid. On lausa üllatav, kui hästi osad puuviljad ja maitsetaimed omavahel sobivad. Lisaks annavad maitsetaimed joogile mõnusalt värske maitse. Kõige ilmselgem valik oleks piparmünt, kuid sama hästi võib katsetada ka meliss, sidrunmelissi, basiiliku, rosmariini, salvei, tüümiani, lavendli või estragoniga.

kogused: Kõik siin antud joogikogused on arvestatud 2 liitriste purkide järgi. Kui sul aga sellise suurusega purke ei ole, asenda need lihtsalt 2 1liitrise purgiga või vähenda koostisosade kogust.

MAITSEKOMBINATSIOONID

Tähelepanu! Enne jookide valmistamist pese puuviljad, marjad ja maitseroheline väga hoolikalt läbi ja vajadusel koori tsitruselised ära! Tsitruseliste koor võib peita koorevagude vahel erinevaid baktereid, mille joogi hulka sattumine võib panna selle liiga kiiresti riknema, või tekitada terviseprobleeme (kõhuvalu, kõhulahtisus vms.) Ideaalne variant oleks kasutada orgaanilisi puuvilju ja marju – sellisel juhul pole koorimine vajalik.

1. TSITRUSELISED (puhtal kujul, maitsetaimedeta)

Viiluta 1 apelsin, 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.

Lisa jää ja vesi, sega purgi sisu läbi, sulge plastik-kaanega ja aseta külmikusse.

Soovikorral võid seda jooki kasvõi kohe juua, kuid kui soovid et maitsed tugevamalt esile tuleksid, võiksid lasta purgil eelnevalt tunni või kaks külmikus seista. Järgmisel päeval on see veelgi parem.

2. TSITRUSELISED+KURK

Viiluta või tükelda 1 apelsin, 1 laim, 1 sidrun ja 1 suuremapoolsem kurk.

Aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks (Ära tambi viile väga pudruks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

3. TSITRUSELISED+KURK+MAASIKAS

Viiluta või tükelda 1 apelsin, 1 laim, 1 sidrun ja 1 keskmise suurusega kurk ja 4-5maasikat.

Aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks (Ära tambi viile väga pudruks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

4. TSITRUSELISED+KORIANDER

Viiluta 1 apelsin, 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki, lisa väike peotäis värskeid koriandri lehti ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest ja koriandrist rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.

Lisa jää ja vesi, sega purgi sisu läbi, sulge plastik-kaanega ja aseta külmikusse.

Soovikorral võid seda jooki kasvõi kohe juua, kuid kui soovid et maitsed tugevamalt esile tuleksid, võiksid lasta purgil eelnevalt tunni või kaks külmikus seista. Järgmisel päeval on see veelgi parem.

5. SIDRUN+VIRSIK/NEKTARIIN

6. SIDRUN+INGVER

7. SIDRUN+LAIM+PIPARMÜNT

8. SIDRUN+BASIILIK

9. SIDRUN+MUSTIKAS

10. SIDRUN+JÕHVIKAS

11. SIDRUN+CAYENNE PIPAR

12. SIDRUN+PIPARMÜNT

13. SIDRUN+LAVENDEL

14. LAIM+VAARIKAS (puhtal kujul, maitsetaimedeta)

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa 5dl vaarikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

15. LAIM+SIDRUN+MAASIKAS+PIPARMÜNT

Aseta purki piparmündioks (võid kasutada nii tervet oksa, kui ka oksa küljest lahti nopitud lehti). Mulju kergelt puulusikaga.

Viiluta 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.

Lisa 1dl pooleks või neljaks lõigatud maasikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

16. LAIM+PIPARMÜNT

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

17. LAIM+KIRSS

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa 2dl värskeid (poolitatud) kirsse.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

18. LAIM+INGVER

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa umbes teelusikatäis hakitud värsket ingverit, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

19. LAIM+MELON+PIPARMÜNT

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Haki 1/4 melonit kuubikuteks ja lisa Laimitükkidele

Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

20. LAIM+ANANASS

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

21. LAIM+ANANASS+PIPARMÜNT

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

22. LAIM+ANANASS+MAASIKAS

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

23. APELSIN+KURK+INGVER

24. APELSIN+VANILJE

25. APELSIN+ANANASS

26. APELSIN+ANANASS+INGVER

27. APELSIN+PIPARMÜNT

28. MAASIKAS+PIPARMÜNT

29. MAASIKAS+BASIILIK

30. MAASIKAS+APELSIN

31. MAASIKAS+ANANASS

32. MAASIAKS+KURK

33. MAASIKAS+LAIM

34. VAARIKAS+RABARBAR

Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.

Lisa 5dl vaarikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

35. VAARIKAS+SIDRUN

36. VAARIKAS+LAIM

37. VAARIKAS+PIPARMÜNT

38. VAARIKAS+MAASIKAS+PÕLDMARI

39. VAARIKAS+ROSMARIIN

40. KURK + PIPARMÜNT

Aseta purki piparmündioks (võid kasutada nii tervet oksa, kui ka oksa küljest lahti nopitud lehti). Mulju kergelt puulusikaga.

Lisa ca 5dl. kurgi tükke – mulju.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

41. KURK+LAIM

42. KURK+SIDRUN

43. KURK+PIRN

44. KURK+PIPARMÜNT

45. KURK+PIRN+PIPARMÜNT

46. KURK+MELON

47. KURK+MELON+PIPARMÜNT

48. KURK+MUSKUSMELON+KANTALUUP

49. KURK+ROSMARIIN

50. KURK+SIDRUN+PIPARMÜNT

51. ÕUN+AROONIAD

Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.

Lisa 1dl arooniaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

52. ÕUN+VIINAMARJAD

Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.

Lisa 1dl tükkideks lõigatud viinamarju, mulju õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

53. ÕUN+KANEEL

Lõika 1 suur õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.

Lisa ning kaks keskmist kaneelikoort.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

54. ÕUN+KANEEL+VANILJE

Lõika 1suur õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.

Lisa pool värsket ja seemnetest puhastatud vaniljekauna ning kaks keskmist kaneelikoort

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

55. ÕUN+MAASIKAS+VAARIKAS

Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.

Lisa 1dl tükkideks lõigatud maasikaid ja 1dl vaarikaid, mulju õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

56. PÕLDMARI +SALVEI

Aseta salvei purki, mulju kergelt.

Lisa ca 5dl põldmarju – mulju.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

57. PÕLDMARI+PIPARMÜNT

58. PÕLDMARI+VANILJE

59. PÕLDMARI+SIDRUN

60. PÕLDMARI+SIDRUN+PIPARMÜNT

61. PÕLDMARI+PETERSELL

62. PÕLDMARI+INGVER

63. PÕLDMARI+TÜÜMIAN

64. ARBUUS+ROSMARIIN

Aseta purgi põhja rosmariinioks, mulju kergelt.

Lisa ca 5dl arbuusi tükke.

Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.

Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.

65. ARBUUS+PIPARMÜNT

66. ARBUUS+MELON

67. ARBUUS+KURK

68. ARBUUS+BASIILIK

69. MANGO+ANANASS

70. MANGO+PAPAIA

71. SIDRUNHEIN+PIPARMÜNT+VANILJE

72. GREIP+PIPARMÜNT

Erinevaid maitsekombinatsioone on sadu – vali kas ülaltoodutest, või leiuta ise ja jaga ka teistega :)
SÄILIVUS

Jook peab külmikus, kaanega purgis vastu maksimaalselt 3 päeva… ise-asi, on see, kas head jooki nii pikaks ajas jagub :)

SÕELAGA VÕI MITTE.

Kui purki on jäänud veel ära sulamata jäätükke (minu külmikus püsisid need veel 24 tundi hiljemgi) pole sõela tarvis, sest jäätükkid ise toimivad filtrina lastes maitsval joogil klaasi voolata ja pidades samal ajal kinni purgis olevad puuviljatükid.

SUHKRUGA VÕI ILMA.

Kui tunned et joogid vajaksid natuke magusamat maiku, võid lisada sinna suhkrusiirupit, mett, agaavisiirupit, või ükskõik millist muud magustajat. 1 teelusikatäis suhkrut sisaldab vaid 15 kalorit, nii et selle lisamine klaasitäiele maitseveele pole sugugi patt arvestades, et sama suur kogus limonaadi sisaldab kümme korda rohkem suhkrut.

Allikas: http://wheatbeforemeat.wordpress.com/2013/05/17/maitsestatud-vesi-ja-jaatee-naturaalsed-ja-imehead/

Prindi artikkel